Saftiga Lussebullar, perfekt till julen...

Eftersom första adven redan kommer i november etta året är det tid att börja baka redan nu! I år bakar jag efter ett recept som gör bullarna extra saftiga och hållbara med hjälp av kesella, och delar med mej av receptet gör jag mer än gärna... Just detta recept ger ungefär 30 lussebullar.
Du behöver
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör såhär
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader, alltså fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll över lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sej. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesellan, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt håll in mot mitten och lägg dom på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtpapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt dom sedan jäsa i ytterliggare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt de svalna på ett galler.


Kommentarer
Trackback