Farmors knapriga Blåbärspaj

Jätte god paj ifrån Leilas A piece of cake.
Dock har jag som vanligt ändrat lite i receptet.
Detta recept är förövrigt till en normal stor form.
Dra bort 1/3 av ingredienserna till pajbotten om ni vill ha en liten.
Pajbotten
225g smör
3,5dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl havregryn
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör i vetemjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform
Fäst kanten med aluminiumfolie så att den inte sjuker ner.
Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
(Den bör inte gräddas för länge,
då blir den för hård! När den är ljusbrun är den färdig.)
Fyllningen
250g blåbär (färska eller frysta)
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 1/2 msk potatismjöl
Gör såhär: Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjöl och fyll skalet.
Knaprig topping
75g smör
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
Gör såhär: Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker.
Låt detta svälla i cirka 2 minuter.
Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda
pajen gyllne i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.




Kommentarer
Trackback