Kladdmuffins med fyllning
Ikväll har vi bakat, jag säger vi eftersom jag
tvingade Koffe att röra om i kastrullen när jag
skulle sträcka mej efter en skål.
Men ändå, vi gjorde ett av världens bästa recept på
Muffins. Lyxiga muffins men ändå skit enkla att röra ihop!
Här följer recept och bilder:
Ingredienser till Kladdmuffins med fyllning
Till muffinsen:
- 100 gram smör (riktigt 80 % smör rek.)
- 2,5 dl strösocker (originalreceptet har 3 dl, men det blir för sockrigt enligt mig)
- 2 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- Muffinsformar, stora eller små.
- Florsocker till garnering
Till fyllningen:
- 50 gram smör (riktigt 80 % smör rek.)
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vetemjöl
- 2 tsk kakao
- 0,5 dl grädde (visp eller mellan)
- 0,5 dl mjölk
Så gör du Kladdmuffins
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tag kastrullen från plattan.
- Vispa ihop socker och ägg i en bunke. Använd en manuell visp eller en matsked.
- Vispa ner övriga ingredienser, samt det smälta smöret..
- Placera muffinsformar på en plåt. Fyll formarna med smet till ungefär hälften.
- Grädda muffinsen ca 15-20 minuter, mitt i ugnen i 160 grader. Testa med sticka efter knappt 15 minuter. Har du små muffinsformar riskerar muffinsen att bli torra om du gräddar längre än 15 minuter. Stora amerikanska muffins kan dock kräva över 20 minuter.
- Kakorna sjunker ihop lite när de svalnat en stund. I fördjupningen lägger man fyllningen.
Så gör du fyllningen till kladdmuffinsen
Det går bra att göra fyllningen medan du gräddar muffinsen.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt grädde och mjölk till smöret.
- Blanda ihop övriga ingredienser i en liten skål eller kopp (detta gör det lättare att undvika klumpar senare). Se speciellt till så att kakaon blandar sig. Rör ner i omgångar i det smälta smöret.
- Låt fyllningen småkoka tills den tjocknar något.
- Vispa regelbundet med en visp, det bränner lätt!
- Häll fyllningen på muffinsen, när muffinsen har svalnat något = en fördjupning har bildats.
Servering och tillbehör till kladdmuffins
Sikta gärna lite florsocker över och servera med vispad grädde.
Förvaras i kyl fram till ca 30 minuter innan servering. Går också utmärkt att frysa.






Och till sist:
Ett smart tips är att om det blir över choklad (i detta fallet från fyllningen)
kan man ha de till att slänga i lite friúkt eller nötter, Gegga ihop det och
sedan fylla i formar eller på ett bakplåtspapper.
I detta fallet hade jag några kex med mint och jordnötter som jag
bara blandade i, det är skit smidigt och uppskattat att ge bort!

Kommentarer
Trackback