Kladdkaka med smulig chokladkola topping!
Kladdkaka med smulig ckokladkola topping
Kaka
200 g margarin
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
Topping
75 g margarin
¾ dl strösocker
¾ dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 ½ dl start (tex.)
Kakan
-
Smörj en rund bakform med löstagbar kant ca. 24 cm i diameter.
-
Smält smöret och smält chokladen och blanda ihop.
-
Vispa upp äggen lätt tillsammans med socker och rör ner ckokladsmeten.
-
Blanda mjölk och salt. Rör ner det i smeten och blanda till en jämn massa.
-
Häll smeten i formen och
grädda i nedre delen av ugnen i 14 min 200°
-
Låt svalna helt och lossa kakan ur formen.
Topping
-
Smält smöret i en kastrull.
-
Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao. Låt det koka upp och koka de under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven på botten i kastrullen (114°)
-
Dra kastrullen från platta och rör ner flingorna.
-
Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt det stelna.